Üye Girişi
Şifremi Unuttum
Ocak 2025
PztSalÇarPerCumCmtPaz
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
   
 

Bilgi Merkezi


  • Sedef hastalığı nedir?

    Sedef hastalığı, üzeri sedefi beyaz renkli kepekler veya kabuklarla kaplı, deriden kabarık kızarıklıkların görüldüğü kronik ve tekrarlayıcı bir deri hastalığıdır. En sık saçlı deri, dizler, dirsekler, kuyruk sokumu gibi bölgelerde yerleşim gösterir. Toplumda %1-3 sıklıkta rastlanmaktadır.
     
  • Sedef hastalığın sebebi nedir?

    Sedef hastalığının kesin sebebi bilinmemektedir. Bağışıklık sisteminin anormal çalışmasına bağlı olarak derideki hücreler uyarılarak aşırı ve hızlı bir şekilde çoğalması ve deri yüzeyinde birikmesi ile ortaya çıkmaktadır.
     
  • Sedef hastalığı bulaşıcı mıdır?

    Sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir.
     
  • Sedef hastalığı kalıtsal bir hastalık mıdır?

    Sedef hastalarının birinci derece yakınlarında %30-40 oranında sedef hastalığına rastlanmaktadır. Sedef hastalarının çocuklarında hastalığın görülme riski normale göre artmış olmakla birlikte hastalığın mutlaka sedef hastalığının ortaya çıkması söz konusu değildir. Son yıllarda hastalığa yatkınlığa sebep olan çok sayıda gen saptanmıştır. Genetik yatkınlık zemininde çeşitli tetikleyici faktörlerin etkisi ile hastalığa ait bulgular ortaya çıkmaktadır.
     
  • Sedef hastalığını tetikleyici faktörler nelerdir?

    Stres, deriye hasar veren travmalar, enfeksiyonlar ve bazı ilaçların sedef hastalığında tetiklenmelere neden olduğu bilinmektedir.
     
  • Hastalığın farklı tipleri var mıdır?

    Plak, guttat, invers, püstüler ve eritrodermik olmak üzere farklı klinik tiplerde görülebilir. Plak tip sedef hastalığı en sıklıkla, diz, dirsekler, saçlı deri ve kuyruk sokumunda olmak üzere tüm vücutta görülebilir. Guttat tip genellikle çocuklarda görülür ve üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben özellikle gövdede, damla büyüklüğünde kızarıklıklar gözlenir. İnvers tipte koltuk altı, kasıklar ve göğüs altları gibi alanlar tutulur. Püstüler tipte sadece avuç içi ve ayak tabanında veya tüm vücutta yaygın, içinde iltihap benzeri birikim bulunan kesecikler görülür. Eritrodermik tipte ise vücut yüzeyinin %80’inden fazlasında olacak şekilde tüm vücutta yaygın kızarıklık ve kepeklenme görülür. 
     
  • Deri dışında hastalık bulgusu var mıdır?

    Hastaların %10-50’sinde tırnaklarda küçük çukurcuklar, renk ve şekil değişikliğine neden olabilir: %10-30 hastada ise sedef hastalığı ile ilişkili olarak eklemlerde kızarıklık, şişlik, ağrı ve şekil bozuklukları görülür.

    Ayrıca sedef hastalarında kalp-damar sistemi hastalıkları ve depresyona daha sık rastlanır
    .
  • Sedef hastalığının tedavisi mümkün müdür?

    Sedef hastalığını bir daha hiç ortaya çıkmayacak şekilde tedavi etmek mümkün değildir. Fakat mevcut ilaçlar ve tedavi yöntemleri ile hastalığın deri bulgularını iyileştirmek ve uzun süreli iyilik hali sağlamak mümkündür.

    Hastalığın tipi ve şiddeti, hastanın yaşı, yaşam tarzı, yaşam kalitesindeki etkilenme düzeyine göre uygulanacak tedavi belirlenir.

    Tedavi seçenekleri arasında topikal (haricen uygulanan) tedaviler (nemlediriciler, topikal kortikosteroidler, A vitamini içeren ilaçlar, D vitamini içeren ilaçlar, katranlı ilaçlar), fototerapi (ultraviyole ışık tedavisi) ve sistemik (ağız yolu, damar yolu veya cilt altına uygulanan) tedaviler (A vitamini, metotreksat, siklosporin, biyolojik tedaviler) yer almaktadır.